Obiecujące badania nad beta-glukanami z owsa w terapii nowotworów jelita grubego 

Naukowcy z Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) w Warszawie prowadzą obiecujące badania nad zastosowaniem beta-glukanów z owsa w terapii nowotworów jelita grubego. Choroby zapalne jelit, takie jak choroba Leśniowskiego-Crohna oraz rak jelita grubego, stanowią poważny problem zdrowotny, dotykający miliony ludzi na całym świecie.

Choroba Leśniowskiego-Crohna dotyka około 10 milionów osób, podczas gdy rak jelita grubego, drugi pod względem śmiertelności po nowotworze płuc, jest diagnozowany u 1,8 miliona osób rocznie. Obecne metody leczenia są często długotrwałe i uciążliwe, dlatego naukowcy intensywnie poszukują nowych, skutecznych terapii wspomagających.

Zespół badawczy z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW, we współpracy z innymi polskimi ośrodkami naukowymi, od wielu lat bada prozdrowotne właściwości beta-glukanów, polisacharydów pozyskiwanych z owsa. Ich dotychczasowe badania wykazują obiecujący potencjał tych związków w łagodzeniu stanów zapalnych jelit, wspieraniu regeneracji błony śluzowej żołądka oraz hamowaniu rozwoju nowotworów jelita grubego.

Aktualnie naukowcy testują skuteczność beta-glukanów na modelach zwierzęcych oraz hodowlach komórek z ludzkiego jelita grubego. Wyniki tych badań mogą określić, czy substancje te mogą być skutecznie wykorzystane jako nutraceutyki – czyli składniki żywności łączące wartości odżywcze z właściwościami leczniczymi.

Prof. dr hab. Joanna Gromadzka-Ostrowska z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW, kierownik badań nad polisacharydami z owsa, podkreśla, że jeśli dalsze badania potwierdzą ich dotychczasowe wyniki, beta-glukany z owsa mogą stanowić naturalną, nieinwazyjną metodę wspomagającą leczenie chorób jelit. Jej zespół wierzy, że te odkrycia mogą przynieść ulgę pacjentom na całym świecie oraz otworzyć nowe możliwości w praktyce klinicznej i dietetycznej.

„Jeśli wyniki tych badań potwierdzą nasze wcześniejsze obserwacje, beta-glukany z owsa mogą stać się nieinwazyjną, naturalną metodą wspomagania leczenia chorób jelit” – mówiła prof. dr hab. Joanna Gromadzka-Ostrowska.

Badania te wskazują na potencjalnie rewolucyjne podejście w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, zapowiadając nadchodzącą erę innowacyjnych terapii opartych na naturalnych składnikach.

Test FIT pomaga wykryć raka jelita grubego i uniknąć kolonoskopii