Mitologia dietetyczna a choroba nowotworowa. Kluczowe fakty

Odpowiednie odżywianie w czasie choroby nowotworowej to kluczowy element wspierający leczenie i poprawiający jakość życia pacjentów. Istnieje wiele mitów dotyczących diety, które mogą prowadzić do niekorzystnych skutków zdrowotnych. Głodówka nie hamuje rozwoju nowotworu, lecz może doprowadzić do osłabienia organizmu i utraty masy ciała, co znacząco pogarsza stan zdrowia pacjenta. Podobnie, teorie o tym, że cukier „żywi” raka są uproszczeniem, a rezygnacja z węglowodanów może prowadzić do niedożywienia i osłabienia organizmu. Skuteczne zarządzanie dietą, w tym żywienie medyczne, jest kluczowe dla wsparcia procesu leczenia onkologicznego i minimalizowania jego negatywnych skutków.

Tekst został opublikowany w publikacji ONKOPORADNIK – wsparcie pacjentów onkologicznych, ich opiekunów oraz rodzin

Głodówka nie hamuje rozwoju nowotworu, nato- miast może w istotny sposób pogorszyć stan chorego. Niedożywienie u pacjenta prowadzi do tego, że organizm nie ma „paliwa” niezbędnego do życia i walki z chorobą. W konsekwencji może dojść do skrajnego osłabienia, jadłowstrętu, spadku progu odczuwania bólu, niewydolności wielu narządów. Konsekwencją „głodzenia raka” może być odroczenie kolejnych etapów terapii lub nawet dyskwalifikacja z możliwości leczenia.

Sformułowanie, że cukier żywi raka, jest pewnym uproszczeniem, a chory na nowotwór interpretuje je bardzo dosłownie. Uważa, że jeśli zje ciastko lub posłodzi herbatę, cały cukier trafi do komórek nowotworowych, które będą rosły jak na drożdżach. Faktycznie komórki nowotworowe potrzebują glukozy, czyli cukru, do wzrostu, ale potrzebują jej również zdrowe komórki, np. krwinki czerwone. Chory na nowotwór rezygnując ze wszystkich źródeł węglowodanów, czyli cukrów, ryzykuje niedostatecznym pokryciem swojego zapotrzebowania na energię.

W efekcie doprowadzi to do utraty masy ciała i niedożywienia, co z kolei może negatywnie wpływać na stan chorego i przebieg leczenia onkologicznego. Poza tym, jeśli pacjent wykluczy z diety cukry, komórki nowotworowe znajdą alternatywne źródło energii. Można zatem powiedzieć, że wyeliminowanie z diety węglowodanów przyczyni się bardziej do zagłodzenia pacjenta niż raka.

Nauka nie udowodniła skuteczności żadnej z „cudownych diet na raka”, co więcej ryzyko niedożywienia podczas stosowania takich diet jest bardzo wysokie. Zmiana proporcji składników diety może skutkować pojawieniem się różnych dolegliwości, np. wywołać zaparcia, nasilić bóle brzucha, a także zaburzyć wchłanianie mikroskładników. Niebezpieczeństwo rośnie, gdy zwolennicy takich diet zachęcają chorych do całkowitej rezygnacji z konwencjonalnego leczenia i ograniczenia terapii do stosowania propagowanej przez nich diety. Takie postępowanie może oznaczać dla chorego utratę szansy na wyleczenie z nowotworu.

Brak apetytu często postrzegany jest jako naturalny element choroby, niewymagający interwencji z zewnątrz. W rzeczywistości jest to następstwo zmian zachodzących w organizmie dotkniętym chorobą oraz jeden z niepożądanych efektów ubocznych leczenia. Taki stan to wyraźny sygnał, że należy zareagować, by nie doprowadzić do wyniszczenia organizmu.

Odpowiednio wcześnie przeprowadzona konsultacja z lekarzem lub dietetykiem, zmiana diety i/lub dodanie żywienia medycznego może pozytywnie wpłynąć na stopień odżywienia, ograniczając tym samym jego niekorzystny wpływ na terapię. Żywienie medyczne powinno być integralną częścią leczenia onkologicznego.

Zapamiętaj!
Wszelkie wątpliwości w zakresie diety u chorego na nowotwór powinny zostać wyjaśnione podczas konsultacji z dietetykiem mającym doświadczenie we współpracy z chorymi na nowotwory

Tekst został opublikowany w publikacji ONKOPORADNIK – wsparcie pacjentów onkologicznych, ich opiekunów oraz rodzin

Dieta w chorobie onkologicznej ogólne zalecenia. ODŻYWIANIE

Dieta w chorobie onkologicznej – ogólne zalecenia