Chorym na nowotwory przewodu pokarmowego zalecana jest dieta lekkostrawna nazywana również łatwostrawną, o konsystencji dostosowanej do możliwości przyjmowania pożywienia i występowania objawów dyspeptycznych (niestrawności). Dieta lekkostrawna polega na ograniczeniu błonnika pokarmowego oraz wykluczeniu produktów ciężkostrawnych, smażonych, wędzonych, wzdymających.
Tekst został opublikowany w publikacji ONKOPORADNIK – wsparcie pacjentów onkologicznych, ich opiekunów oraz rodzin
Podstawową metodą leczenia raka żołądka jest częściowa lub całkowita resekcja (usunięcie całego lub części organu). Inne, powszechnie stosowane metody (często jako leczenie uzupełniające) to radioterapia oraz chemioterapia. Częściowa lub całkowita resekcja żołądka zwiększa ryzyko wystąpienia niedoboru witaminy B12, może też w znacznym stopniu ograniczać wchłanianie wapnia i żelaza z przewodu pokarmowego. Oprócz tego resekcja żołądka sprzyja występowaniu zespołu poposiłkowego, opóźnionego opróżniania żołądka, nudności i wymiotów.
Po operacji uczucie sytości będzie pojawiać się znacznie szybciej niż przed zabiegiem. Jeśli zjesz zbyt dużo, możesz mieć ból brzucha, wzdęcia i nudności. Dlatego należy jeść niewielkie porcje, ale często, nawet sześć-osiem razy dziennie (małe śniadanie, przekąska przedpołudniowa, mały lunch, popołudniowa przekąska, mały posiłek wieczorny, wieczorna przekąska i jeszcze coś przed snem).
Na początku może to być trudne, ale staraj się jeść mniej więcej co 2 godz. Z czasem będzie można zwiększać porcje, zmniejszając jednocześnie częstość posiłków. Z uwagi na bardzo ograniczoną objętość posiłków warto stosować zasadę „zagęszczania odżywczego”, tzn. uzupełniania potraw wysokokalorycznymi dodatkami zwiększającymi wartość odżywczą jedzenia, np. żółtkami jaj, słodką śmietanką, olejem, masłem.
W początkowym okresie pooperacyjnym zaleca się stosowanie diety miksowanej lub spożywanie tylko miękkich produktów, bardzo długo i dokładnie przeżuwanych. W diecie osoby po całkowitej lub częściowej resekcji żołądka przeciwwskazane są dania smażone, pieczone, odgrzewane, wędzone i grillowane. Nie zaleca się pieczywa pełnoziarnistego, warzyw kapustnych, cebulowych, nasion roślin strączkowych, tłustych mięs i serów, majonezu, śmietany, tłustych sosów, ostrych przypraw, słodyczy, czekolady, słodkich i słonych przekąsek (w ogóle nadmiaru soli), kawy, napojów alkoholowych i gazowanych.
Najlepiej wybierać potrawy gotowane, pieczone w folii, bez dodatku tłuszczu. Zalecane jest zwiększenie spożycia białka, ograniczenie produktów bogatych w węglowodany oraz picie małymi łykami między posiłkami. Jeśli chory dobrze toleruje poniższe składniki diety, może spożywać: jogurty naturalne i chudy twaróg, chude mięso (kurczak, indyk, królik), kleiki ryżowe, kisiele,
galaretki, delikatne warzywa jak marchew, pietruszka, pomidor bez pestek i skórki, z owoców: banany, jabłka – początkowo w postaci przecierów.
Uwaga!
Ważnym elementem żywienia osoby chorej na nowotwór jelita grubego powinno być uwzględnienie produktów przez nią lubianych oraz szczególna dbałość o atrakcyjny wygląd, smak i aromat serwowanych dań. Estetyka jest szczególnie ważna, gdy chory ma obniżony apetyt.
Tekst został opublikowany w publikacji ONKOPORADNIK – wsparcie pacjentów onkologicznych, ich opiekunów oraz rodzin

Zostaw odpowiedź