Dieta w onkologii – co może jeść pacjent onkologiczny w restauracji? Jaką dietę powinien stosować? Dowiedz się, jak wygląda dieta w onkologii i na co zwrócić uwagę, wybierając posiłki w restauracji. Zdrowe wybory żywieniowe dla kobiet w trakcie leczenia nowotworu. Dieta onkologiczna w praktyce – kobieta w restauracji, czyli jak jeść zdrowo podczas leczenia nowotworu. Dieta w onkologii to kluczowy element wspierający leczenie i regenerację organizmu. Pacjentki onkologiczne, które pomimo terapii chcą prowadzić możliwie normalne życie – spotykać się ze znajomymi, jeść poza domem, odwiedzać restauracje – często zadają sobie pytanie: co mogę zamówić, aby nie zaszkodzić sobie w trakcie leczenia? Wybory żywieniowe w trakcie choroby nowotworowej powinny być przemyślane, bogate w wartości odżywcze, ale również dostosowane do indywidualnych potrzeb organizmu. Obserwując kobietę siedzącą w restauracji, można odczytać ważny przekaz: rak nie odbiera prawa do radości z życia i dobrego jedzenia – ważne jednak, by wybierać świadomie. Co może jeść pacjent onkologiczny w restauracji? Pacjenci onkologiczni powinni unikać potraw ciężkostrawnych, bardzo tłustych, ostrych i bogatych w konserwanty. Bezpieczne wybory to: gotowane warzywa, pieczone ryby lub drób, zupy warzywne bez śmietany, pełnoziarniste kasze i ryż, sałatki z lekkim dressingiem, koktajle na bazie naturalnych składników. Kobieta w trakcie leczenia onkologicznego może bezpiecznie zjeść na mieście, jeśli zna podstawowe zasady diety przeciwnowotworowej i nie waha się poprosić obsługi o modyfikację dań (np. bez smażenia, bez ostrych przypraw). Dlaczego dieta w onkologii jest tak ważna? Organizm w trakcie leczenia nowotworu – chemioterapii, radioterapii czy terapii celowanej – potrzebuje wsparcia w postaci odpowiedniego żywienia. Dieta bogata w białko, witaminy (szczególnie A, C, D, E), błonnik i zdrowe tłuszcze może: wspierać odporność, zmniejszać efekty uboczne terapii, przyspieszać regenerację tkanek, zapobiegać niedożywieniu i utracie masy ciała. Jedzenie to również komfort psychiczny. Spożywanie posiłków w restauracjach to nie tylko kwestia żywienia, ale też emocji i normalności. Pacjentka onkologiczna nie musi rezygnować z życia towarzyskiego. Wybierając odpowiednio z menu, może połączyć przyjemność jedzenia z troską o zdrowie. Dieta w onkologii, diety dla pacjentów onkologicznych, co jeść przy nowotworze, jedzenie w restauracji a choroba nowotworowa, żywienie pacjenta onkologicznego, kobieta w trakcie leczenia nowotworu, dieta przeciwnowotworowa, dieta przy chemioterapii, rak a dieta, zdrowe wybory żywieniowe onkologia. Źródło: 123rf.pl/rawpixel
Dieta w onkologii – co może jeść pacjent onkologiczny w restauracji? Jaką dietę powinien stosować? źródło: 123rf.pl

Dieta w raku żołądka

Chorym na nowotwory przewodu pokarmowego zalecana jest dieta lekkostrawna nazywana również łatwostrawną, o konsystencji dostosowanej do możliwości przyjmowania pożywienia i występowania objawów dyspeptycznych (niestrawności). Dieta lekkostrawna polega na ograniczeniu błonnika pokarmowego oraz wykluczeniu produktów ciężkostrawnych, smażonych, wędzonych, wzdymających.

Tekst został opublikowany w publikacji ONKOPORADNIK – wsparcie pacjentów onkologicznych, ich opiekunów oraz rodzin

Podstawową metodą leczenia raka żołądka jest częściowa lub całkowita resekcja (usunięcie całego lub części organu). Inne, powszechnie stosowane metody (często jako leczenie uzupełniające) to radioterapia oraz chemioterapia. Częściowa lub całkowita resekcja żołądka zwiększa ryzyko wystąpienia niedoboru witaminy B12, może też w znacznym stopniu ograniczać wchłanianie wapnia i żelaza z przewodu pokarmowego. Oprócz tego resekcja żołądka sprzyja występowaniu zespołu poposiłkowego, opóźnionego opróżniania żołądka, nudności i wymiotów.

Po operacji uczucie sytości będzie pojawiać się znacznie szybciej niż przed zabiegiem. Jeśli zjesz zbyt dużo, możesz mieć ból brzucha, wzdęcia i nudności. Dlatego należy jeść niewielkie porcje, ale często, nawet sześć-osiem razy dziennie (małe śniadanie, przekąska przedpołudniowa, mały lunch, popołudniowa przekąska, mały posiłek wieczorny, wieczorna przekąska i jeszcze coś przed snem).

Na początku może to być trudne, ale staraj się jeść mniej więcej co 2 godz. Z czasem będzie można zwiększać porcje, zmniejszając jednocześnie częstość posiłków. Z uwagi na bardzo ograniczoną objętość posiłków warto stosować zasadę „zagęszczania odżywczego”, tzn. uzupełniania potraw wysokokalorycznymi dodatkami zwiększającymi wartość odżywczą jedzenia, np. żółtkami jaj, słodką śmietanką, olejem, masłem.

W początkowym okresie pooperacyjnym zaleca się stosowanie diety miksowanej lub spożywanie tylko miękkich produktów, bardzo długo i dokładnie przeżuwanych. W diecie osoby po całkowitej lub częściowej resekcji żołądka przeciwwskazane są dania smażone, pieczone, odgrzewane, wędzone i grillowane. Nie zaleca się pieczywa pełnoziarnistego, warzyw kapustnych, cebulowych, nasion roślin strączkowych, tłustych mięs i serów, majonezu, śmietany, tłustych sosów, ostrych przypraw, słodyczy, czekolady, słodkich i słonych przekąsek (w ogóle nadmiaru soli), kawy, napojów alkoholowych i gazowanych.

Najlepiej wybierać potrawy gotowane, pieczone w folii, bez dodatku tłuszczu. Zalecane jest zwiększenie spożycia białka, ograniczenie produktów bogatych w węglowodany oraz picie małymi łykami między posiłkami. Jeśli chory dobrze toleruje poniższe składniki diety, może spożywać: jogurty naturalne i chudy twaróg, chude mięso (kurczak, indyk, królik), kleiki ryżowe, kisiele,
galaretki, delikatne warzywa jak marchew, pietruszka, pomidor bez pestek i skórki, z owoców: banany, jabłka – początkowo w postaci przecierów.

Uwaga!
Ważnym elementem żywienia osoby chorej na nowotwór jelita grubego powinno być uwzględnienie produktów przez nią lubianych oraz szczególna dbałość o atrakcyjny wygląd, smak i aromat serwowanych dań. Estetyka jest szczególnie ważna, gdy chory ma obniżony apetyt.

Tekst został opublikowany w publikacji ONKOPORADNIK – wsparcie pacjentów onkologicznych, ich opiekunów oraz rodzin

Dieta w chorobie onkologicznej ogólne zalecenia. ODŻYWIANIE

Dieta w chorobie onkologicznej – ogólne zalecenia