Dieta w raku trzustki

Dieta w raku trzustki zależy od rodzaju leczenia, towarzyszących dolegliwości oraz wyników badań krwi, jednak zazwyczaj jest to modyfikacja diety lekkostrawnej.

Ze względu na zalecenie ograniczenia tłuszczu wskazane są chude gatunki mięsa (drób bez skóry, cielęcina, polędwica wołowa, mięso królika chude części wieprzowe: schab środkowy, polędwiczki), chude wędliny – najlepiej domowe. Dozwolone są oleje roślinne na surowo oraz masło. Trzeba uważać na ilość i rodzaj dostarczanego tłuszczu ze względu na ograniczenie pracy trzustki lub jej częściowe czy całkowite usunięcie, ponieważ skutkuje to trudnościami w jego trawieniu.

Tekst został opublikowany w publikacji ONKOPORADNIK – wsparcie pacjentów onkologicznych, ich opiekunów oraz rodzin

Dieta osoby chorej na raka trzustki powinna być bogata w warzywa i owoce. Zaleca się jedzenie owoców i warzyw bez skórki, najlepiej pieczonych lub gotowanych. Unikać należy owoców z pestkami oraz cytrusów, a także warzyw kapustnych i cebulowych (kapusta, kalafior, brukselka, cebula, por). Po operacji, o ile to możliwe, dieta powinna być stopniowo rozszerzona, ponieważ surowe warzywa i owoce korzystnie wpływają na glikemię (poziom glukozy we krwi), która po częściowym lub całkowitym usunięciu trzustki może być nieprawidłowa.

Podczas leczenia onkologicznego czasami występuje nietolerancja laktozy, dlatego warto stosować zamienniki bezlaktozowe i nie wykluczać nabiału z diety. Zalecany jest chudy nabiał: mleko do 2 proc. tłuszczu, jogurty, kefiry, maślanki, serki ziarniste, twarożki. Niewskazane są sery topione i pleśniowe.

W raku trzustki zalecane jest spożywanie niewielkich porcji pożywienia. Dzienny jadłospis powinien być podzielony na pięć do nawet ośmiu posiłków. Po operacji należy zwrócić uwagę na postać produktów zbożowych – im bardziej rozdrobnione, tym większe zaburzenia glikemii, dlatego niezbędne jest połączenie diety lekkostrawnej z dietą dla diabetyków pod kontrolą dietetyka. Należy zrezygnować z soków owocowych oraz słodyczy, które mają największy wpływ na zaburzenia glikemii.

W przypadku biegunki czy biegunki tłuszczowej wskazane jest spożywanie większej ilości produktów zapierających oraz dbanie o nawodnienie (niegazowana woda, czarna herbata, kakao na wodzie, buliony warzywne, napary z czarnych jagód czy doustne płyny nawadniające). Biegunka tłuszczowa zazwyczaj wymaga suplementacji enzymów trzustkowych ułatwiających trawienie. Przyjmuje się je do głównych posiłków. Niepoinformowani pacjenci, żeby powstrzymać biegunkę tłuszczową, często wykluczają tłuszcze z diety, co nasila niedożywienie i powoduje niedobory witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).

Uwaga!

W raku trzustki polecane jest włączenie selera do menu. Naukowcy zajmujący się tą chorobą udowadniają, że substancje zawarte w tym warzywie, w tym apiganiny, mogą sprawiać, że komórki nowotworowe stają się bardziej podatne na działanie terapii stosowanych w tej choroby. Oprócz tego w selerze znajduje się dużo luteoliny, która ma działanie przeciwzapalne.

Tekst został opublikowany w publikacji ONKOPORADNIK – wsparcie pacjentów onkologicznych, ich opiekunów oraz rodzin

Dieta w chorobie onkologicznej ogólne zalecenia. ODŻYWIANIE

Dieta w chorobie onkologicznej – ogólne zalecenia